Filmler

Yılmaz Güney filmleri

Filmler

Seyyithan – Toprağın Gelini

Çokça düşmana sahip olan cesur Seyyithan’la Mürşit yakın arkadaşlardır. Seyyithan Mürşit’in kardeşi Keje’ye aşık olur ve Mürşit’ten kardeşini ister. Ancak Mürşit, Seyyithan’nın düşmanı çok olduğu için Keje’nin dul kalmasından korkar ve düşmanlarını yok ederse kardeşini verebileceğini söyler. Bunun üzerine Seyyithan Yenice’den ayrılır.

Detaylar
Filmler

Aç Kurtlar

Yılmaz Güney’in Muş’ta askerlik yaparken Kurban Bayramı tatilinde çektiği Aç Kurtlar filmi, Serçe Memed’in acı hayatını konu alır. Siirt’te öğretmen olarak çalışan Serçe Memed’in yeni evlendiği karısı dağa kaçırılır. Karısı buna dayanamaz ve 9 ay sonra intihar eder. Kadının ölü bedeni köye getirilir. Serçe Memed intikamla mesleğini bırakarak eşkıyaların peşine düşer.

Detaylar
Filmler

Umut

Umut, Yılmaz Güney’in babasından esinlenerek ortaya çıkardığı bir yapıttır. Politik Türk sinemasının ilk örneklerindendir. Motorlu taksilerin arttığı dönemde faytonculuk yaparak geçimini kazanan Cabbar ve ailesinin çektiği zorlukları konu alır. Cabbar annesi, karısı ve beş çocuğuyla gecekonduda yoksulluk içinde yaşamaktadır.

Detaylar
Filmler

Ağıt

Dağlarda yaşayan çete lideri Çobanoğlu ve üç arkadaşının hikayesini konu alır. “Beyaz Donlular” olarak bilinen çete üyeleri sınırda kaçak mal taşıyarak geçimlerini sağlarlar. Yöre halkı tarafından Çobanoğlu efsaneleşmiştir. Ekibiyle birlikte dağlarda yoklukla mücadele etmeye çalışır.

Detaylar
Filmler

Arkadaş

Arkadaş, toplumun yozlaşmış ilişkilerini anlatan ve burjuva ahlakını eleştiren bir filmdir. Öğrencilik zamanından tanışan ve uzunca zamandır görüşmeyen iki arkadaş Cemil ve Azem’i konu alır. Görüşmedikleri süreçte Cemil yoksulluktan kurtulmuştur. Kıyı kentinde karısıyla birlikte güzel bir hayat yaşamaktadır. Azem ise kökeni köye dayanan, bozulan düzeni sorgulayan biridir.

Detaylar
Filmler

Endişe

Makineleşme döneminde geçen film, kırsal bölgedeki ağa baskısına ve töreye eleştirel bir yaklaşım getirir. Pamuk işçisi olan Cevher ve ailesi Çukurova’ya kamyonla gelen pamuk işçilerindendir. Tarlada çalışırlar. Kan davası olduğundan düşmanları, Cevher’i para ödemezse öldüreceklerdir. Tarlada zor şartlar altında çalışan işçiler grev başlatır. İşçiler taban fiyatlarını yükseltmek için imza toplarlar.

Detaylar
Filmler

Zavallılar

Zavallılar, kapitalizm ve toplumun acımasızlığını eleştiren bir filmdir. Farklı suçlardan hapishaneye düşmüş ve orada arkadaşlık kurmuş yoksul üç kişiyi konu alır. Geçmişleri ile birlikte anlatılan filmde Abuzer, Arap ve Hacı’yı tanırız. Abuzer küçük yaşta babasını kaybetmiştir. Çocukluğunu üvey babasının zulmüyle geçirmiştir. Annesinin katil olmasıyla kimsesiz kalıp sokaklara düşmüştür.

Detaylar
Filmler

Sürü

Sürü filminde feodal düzen, toplumda kadının yeri, geçim sıkıntısı gibi konuların üstünde durulur. Hayvancılıkla geçimini kazanan Veysikan Aşireti’nin reisi Hamo’nun oğlu Şivan ve düşman aşiret Halilanların kızı Berivan evlidir. Hamo gelininin uğursuz olduğunu düşünmektedir. Üç çocuğu da ölen Berivan, artık konuşmamaktadır.

Detaylar
Filmler

Düşman

İsmail köyden Eceabat’a göç etmiş bir gençtir. Kayınvalidesi, kızı ve karısıyla gecekonduda yaşayan İsmail, uzun süredir işsizdir. İş umuduyla Çanakkale amele pazarına gider. Orada yoksul kesimin sefaletini aynı zamanda da şehirli insanın zevkleri görürüz. Ardından hale giden İsmail, hamallığa başlar. Burada Hamal Feyyat’ın yerine çalışır fakat Feyyat eve gitmez.

Detaylar
Filmler

Yol

Sıkı yönetim sırasında İmralı Yarı Açık Cezaevi'nde yatan beş mahkum, kendilerine verilen bayram izniyle bir haftalığına memleketlerine dönebileceklerdir. Film, beş farklı karakterin gözünden toplumsal sorunları ele almaktadır. Seyit Ali, Mehmet Salih, Mevlüt, Ömer ve Yusuf isimli karakterlerin zorlu yaşamlarını görürüz.

Detaylar
Filmler

Duvar

Duvar filmi konusunu Ankara Kapalı Cezaevi’ndeki çocuk koğuşunda çıkan gerçek bir isyandan alır. Film Fransa’da çekilmiştir ve set çalışanından oyunculara kadar büyük bir çoğunluk farklı ülkelerden gelen mültecilerdir. Garip isimli mahkum çocuk, koğuşa yeni gelen çocuğa diğer mahkumları anlatır. Kırkbir esrar satar ve idareye diğerlerini ispiyonlar.

Detaylar
Filmler

Bir Çirkin Adam

Bir Çirkin Adam, Yılmaz Güney'in yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı 1969 yapımı film. Babasını arayan Bino adlı genç bir kiralık katilin öyküsünü anlatıyor.

Detaylar
Filmler

Bir Gün Mutlaka

Bir Gün Mutlaka, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Güven Şengil, Azra Balkan ve Oktay Sözbir'in oynadığı 1975 yapımı Türk filmidir.

Detaylar
Filmler

İbret

Geçmişteki bir olay yüzünden emekli bir eski polisi ve tüm ailesini öldürmek isteyen bir kabadayı ile bu oyunu bozan bir şarapçının hikayesi.

Detaylar
Filmler

İzin

Senaryosu Yılmaz Güney’e ait olan filmde, cinayetten dolayı cezaevine giren İbrahim burada geçirdiği süre zarfında kitaplara ilgi duymaya başlar ve kütüphane sorumlusu olur. Devam eden süreçte ise İbrahim okuduğu kitapların etkisiyle toplumu anlamaya, onu toplumcu bir bakış açısıyla yorumlamaya başlar.

Detaylar
Filmler

Vurguncular

Vurguncular filminin konusu; Müthiş ikili Cessi "Yılmaz Güney" ile Kont "Fikret Hakan"'ın filmidir. Cessi ile Kont iki yakın arkadaştır. Birlikte soygun yaparlar ya da yaptırırlar. Yer altı dünyasının babalarına satarlar. Çoğu da sahtedir zaten sattıkları mücevherlerin. Yer altı dünyasının babaları Hayati Hamzaoğlu, Bilal İnci, Erol Taş onların hakkından gelemez sonunda üçü birleşir. Bulut "Orhan Günşiray" Çorbacı "Erol Taş"'ın adamıdır. O da bu ikili kadar gözüpekdir. Bu ikilinin yakalanması için görevlendirilir ve başarır. O sahnede ise toprağa kazdıktan sonra Cessi çantadan bomba çıkar fırlatır ve patlar. Daha sonradan Bulut, Cessi ve Kont arkadaş olur. Alpagon Osman "Osman Alyanak" eski kabadayıdır. Dolayısıyla bu ikiliyi o yetiştirmiştir. Arada bunlar da kurban gider. Filmin sonlarında çekilen kura sonucu üçü de bu üçlüyü ayrı ayrı öldürülür. Sadece en son "Zümrüt" Danyal Topatan bu işlerin aracısı ve finalde çatışan "Cessi" Yılmaz Güney ölür.

Detaylar