Yılmaz Güney

Duvar

Hikaye

Duvar filmi konusunu Ankara Kapalı Cezaevi’ndeki çocuk koğuşunda çıkan gerçek bir isyandan alır. Film Fransa’da çekilmiştir ve set çalışanından oyunculara kadar büyük bir çoğunluk farklı ülkelerden gelen mültecilerdir.

Garip isimli mahkum çocuk, koğuşa yeni gelen çocuğa diğer mahkumları anlatır. Kırkbir esrar satar ve idareye diğerlerini ispiyonlar. Aziz ve Uzun arkadaştırlar ve kabadayılardır. Arap annesini satan adamı öldürmüştür. Garip burada herkese dikkat etmesini, hırsızlığın ve tecavüzün olduğunu söyler. 4. koğuşun kanununun bu olduğunu belirtir. Şaban 12 yaşındadır, hırsızlık yapmıştır. Diğerlerine 14 yaşında olduğunu söyler. Tom, Şaban, Şişko ve diğerleri ayı görünce dua ederler. Dileklerinin kabul olacağını düşünürler. Duaları ise şöyledir. “Allah’ım beni daha iyi bir cezaevine gönder.” Cezaevinin tüm temizlik, mutfak işleri, çöp toplaması 4. koğuşun çocuklarına yaptırılır. Çocukların en büyük korkusu Gardiyan Cafer’dir. Nöbetçi olduğu gün çocukları dizip terör estirir. Parası olan duş alabiliyor ya da daha iyi bir koğuşa geçebiliyordur. Her sabah gelen ekmekler 4. koğuşa eksik gelmektedir. Çocuklar diğer koğuşlardan ekmek dilenir. Haftada üç gün olan ziyaret sayısı ayda ikiye düşer. Dışardan yemek kabul edilmemeye başlar. Ali Emmi ve Cafer bu koğuşla ilgilenir. Ali Emmi ne kadar iyiyse Cafer o kadar gaddardır. Zapata isimli çocuk koğuşta sistem karşıtı şiir okuduğu için falakaya yatırılır. Sesi hoparlörden verilir. Diğer cezaevlerinde çocukların televizyonu, topu olduğunu öğrenen çocuklar başka cezaevine evine gitmek isterler. Bit muayenesinden artık bıkmışlardır.  Bitli olan fakir çocukları Cafer döver. Ziya’ya yakasındaki biti yedirir. Dilekçe yazan çocuklar dilekçelerini Ali Emmi’ye verirler. Ali Emmi bunları baş gardiyana verir. Baş gardiyan çocukları çağırıp neden başka bir cezaevine gitmek istediklerini sorar. Çocuklar durumu anlatırlar. Baş gardiyan merak etmemelerini, istedikleri cezaevlerine gidebileceklerini söyler fakat çocuklar odadan çıktıktan sonra dilekçeleri sobada yakar. Uzun, Aziz’le kaçma planı yapar. Konuşmaları Şaban da duyar ve onlara katılmak ister. Arap’ın ise amacı Cafer’i öldürmektir. Gece nöbeti bu hafta Cafer’dedir. Herkes uyurken dolaşır ve Şaban’ı dürterek uyandırır, dışarıya gelmesini söyler. Cafer, Şaban’a tecavüz eder. Sabah revire götürülen çocuklar arasında Şaban da vardır. Arkadaşları Cafer’i şikayet etmelerini söyler. Şaban doktorun yanına gittiğinde konuşmaz. Doktor, müdüre mahkumları şikayet eder. Müdür gardiyanları çağırır ve çocukları önce onların kontrol etmelerini söyler. Doktorun hasta olmayanlarla uğraştırılmaması gerektiğini belirtir. Koğuşa döndüğünde Şaban’la arkadaşları konuşmaz. Bir sabah çöpleri toplarken Şaban koşmaya başlar.  Jandarma onu silahla vurarak öldürür. Ali Emmi ise çocuğu engelleyemediği için uzaklaştırma alır. Uzun kaçmayı başaramaz, yakanınca işkenceye uğrar. Ziya kaçmayı başarır ancak yakalanıp getirilir. İsyan çıkarma kararı alırlar. İsyanda iki çocuk ölür. Arabaya çocuklar bindirilir ve yeni cezaevine götürülürler fakat orada da dövülürler. Onlar için değişen hiçbir şey olmayacaktır.

Ödüller - Festivaller

Cannes Film Festivali Altın Palmiye Adayı

Cast

Yönetmen

Senaryo

YAPIMCI

Oyuncular

Fotoğraf ve Afişler

Bu web sitesi Güney Filmcilik tarafından oluşturulmuştur. Bu sitede bulunan bütün içerikler telif haklarına tabiidir. İzinsiz herhangi bir mecrada atıf yapılarak veya yapılmayarak kullanılması yasaktır. İçeriklerle ilgili bilgi vermek için bize ulaşabilirsiniz.

İletişim

Güney Filmcilik San. ve Tic. A. Ş.

Elmadağ, İnönü Mah. Turna Sok. Kaya Apt. No: 3 D: 4

Şişli / İstanbul

info@yilmazguneyofficial.com

© 2021 | Yılmaz Güney Resmi Sitesi, Güney Filmcilik tarafından desteklenmektedir.